De Techniek van het fotograferen.

Belichtingsdriehoek

Diafragma
In de fotografie verwijst het diafragma naar de opening in de lens van een camera waardoor licht de camera binnenkomt. Het diafragma regelt de hoeveelheid licht die op de film of de beeldsensor valt. Het wordt gemeten in f-stops (bijv. f/2.8, f/5.6, f/11, etc.). Een lager f-getal (zoals f/2.8) staat voor een grotere opening en laat meer licht binnen, terwijl een hoger f-getal (zoals f/11) staat voor een kleinere opening en minder licht binnenlaat. Naast de belichting heeft het diafragma ook invloed op de scherptediepte van een foto, oftewel hoeveel van de foto scherp is. Een grotere opening (klein f-getal) zorgt voor een kleinere scherptediepte, waarbij alleen het onderwerp scherp is en de achtergrond onscherp wordt, terwijl een kleinere opening (groot f-getal) zorgt voor een grotere scherptediepte, waarbij meer van de foto scherp is, zowel voor als achter het scherpstelpunt.

Sluitertijd
In fotografie is de sluitertijd een van de drie belangrijkste elementen van belichting, samen met het diafragma en de ISO-waarde. Het verwijst naar de tijdsduur gedurende welke de sluiter van de camera open blijft om licht op de film of de beeldsensor te laten vallen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van sluitertijd in fotografie.
Sluitertijd is een van de manieren om de belichting van een foto te controleren. Een langere sluitertijd laat meer licht toe, terwijl een kortere sluitertijd minder licht toelaat. Als de sluitertijd te lang is, kan de foto overbelicht zijn (te veel licht), terwijl een te korte sluitertijd resulteert in onderbelichting (te weinig licht).

ISO-Waarde
ISO staat voor International Organization for Standardization, wat de organisatie is die normen vaststelt voor verschillende industrieën. In fotografie verwijst ISO naar de snelheid waarmee een film of beeldsensor licht kan vastleggen. De ISO-waarde wordt gemeten in numerieke waarden, zoals ISO 100, ISO 200, ISO 400, enzovoort.
Hoe hoger de ISO-waarde, hoe gevoeliger de film of de beeldsensor voor licht. Dit betekent dat bij hogere ISO-waarden minder licht nodig is om een goed belichte foto te maken, waardoor fotograferen in situaties met weinig licht mogelijk wordt. Echter, een hogere ISO-waarde gaat vaak gepaard met een toename van digitale ruis in de foto, wat resulteert in een korrelige textuur.

You can enable/disable content protection from Theme Options and customize this message too.